Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wijnconsumptie op laagste peil in 60 jaar: waarom een fris glas chardonnay ons niet meer kan bekoren

Champagne Krug degustatie bij Van Eccelpoel Herentals

De wereldwijde wijnconsumptie zit op het laagste peil sinds 1961. Vorig jaar daalde het cijfer met 3,3 procent. België alleen al zag het verbruik met 10 procent terugvallen. Waarom laten we dat frisse glas chardonnay of die stevige merlot plots links liggen? 

 

Niet alleen de wijnproductie daalt drastisch, ook de consumptiecijfers kleuren wereldwijd donkerrood. 

Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Internationale Organisatie voor Wijn (OIV). Vorig jaar is het cijfer met 3,3 procent gedaald tot 214,2 miljoen hectoliter, het laagste niveau in meer dan 60 jaar tijd. 

"We zien overal dalende cijfers: zowel in de handel, als in de import en verkoop", bevestigt Kris Limont, voorzitter van de Belgische Sommeliersgilde, in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Ook naar de toekomst toe ziet het er niet goed uit."

 

 

Kwaliteit boven kwantiteit

 

Ten eerste speelt de prijs van wijn een grote rol. Die is jaar na jaar sterk toegenomen sinds de coronacrisis en dat schrikt mensen af. 

Toch kiezen we steeds vaker voor een kwaliteitsvolle wijn. Minder, maar wel betere wijn dus. "De nadruk ligt steeds meer op kwaliteit in plaats van kwantiteit. We kiezen duidelijk voor een iets betere wijn tegen een correcte prijs."

 

Bewustwording rond alcohol

 

Ook de bewustwording van de negatieve impact van alcohol op ons lichaam groeit enorm. "De campagnes die gevoerd worden rond alcohol hebben duidelijk hun effect, en zeer terecht natuurlijk", benadrukt Limont. "Mensen drinken, maar dan wel bewust." (VRTNWS)   Foto's NNieuws.

Champagne Mesnil-sur-Oger (FR)

Champagne Mesnil-sur-Oger (FR) - druivenoogst Côte des Blancs

Champagne Krug degustatie bij Van Eccelpoel Herentals

Deel dit artikel